KONSTRUKCIJA OŠTRICE: ZAVRŠNI IZGLED OŠTRICE

Završni izgled je obrada vanjskog dijela oštrice koji joj daje konačni karakter i izgled. Većina se oštrica igra preplitanjem materijala, jamicama, odsjajima svjetlosti i geometrijskim oblicima te time pokaže majstorstvo kovača i brusitelja. To je kovačev osobni pečat i potpis. Poznavatelji noževa mogu već po završnom izgledu uvrstiti nož u specifičnu kovačevu kolekciju.

Iako je većina završnih obrada namijenjena estetskoj komponenti oštrice, poneke imaju i praktično značenje kao pomoć pri rezanju ili pri zaštiti oštrice.

Kuro-uchi

➨ Crn / Kovačev izgled

Kuro-uchi završetak (kuro na japanskom znači crno) taman, jedinstven, rustikalan izgled koji nastane tijekom kovanja noža. Tada su noževi izloženi visokoj vrućini i plamenima vatre, stoga željezo na površini oksidira i pocrni. Radi se o tradicionalnom izgledu, malo robusnom, ali sa svrhom: ugljični čelici su na taj način zaštićeniji od hrđanja. Kuro-uchi završetak ima i svoju ulogu – smanjuje lijepljenje namirnica na oštricu tijekom rezanja.

👉 Neo-Kurouchi: Kada govorimo o Kuro-uchi izgledu kod noževa od nehrđajućeg čelika kod kojih je tamna »patina« namijenjena samo izgledu i stilskom zaključku noža.

pogledaj Kuro-uchi noževe

Tsuchime

➨ Otisci čekića

Na gornjem su dijelu oštrice ukovani otisci čekića. U jamicama su zračni mjehurići koji sprječavaju lijepljenje namirnica. Zbog smanjene površine oštrice koja je u dodiru s hranom, smanjeno je i trenje, stoga za rezanje trebamo manje snage. Otisci čekića napravljeni su posebnim čekićima čije su glave prilagođene konačnom željenom uzorku.

Uzorak može kovač prilagoditi završnom dizajnu oštrice i na ovaj način nastaju jedinstveni i originalni noževi. Ovdje možemo istaknuti Yu Kurosakijeve noževe, jer imaju jedinstvene uzorke čekića koji podsjećaju na kapi vode, vjetar ili slične pojave u prirodi. Upravo je priroda glavna inspiracija japanskim stvarateljima.

Često je Tsuchime izgled spojen s ostalim izgledima kao što su Kuro-uchi, Damast i Kasumi.

pogledaj Tsuchime noževe

Migaki

➨ Poliran izgled / izgled ogledala

Jednostavna, minimalistička, polirana oštrica. Tijekom obrade se površina noža tanji i polira tako da se sjaji. Na taj način istupa njena glatka i sjajna površina. Ovakav zaključak oštrice najmanje ošteti stanice namirnica, stoga je prikladan za najfinije i najdelikatnije radove.

Kod San-mai konstrukcije oštrice pri ovakvom završnom izgledu pojavi se još silver finish hair line odnosno tanka vlasna crta, naglašena valovita linija tik nad oštrinom oštrice koja predstavlja granicu između tvrdog i mekog čelika.

👉 Nož može biti poliran do sjajnog izgleda poput ogledala. Ovakav izgled zahtijeva nešto više održavanja. Poliranje katane do sjajnog izgleda bili je vrlo važno za samuraje. Majstor mačevalac Isao Machii kaže da oštrica sa savršenim završetkom ogledala ostvari optičku iluziju – držite li ju pod pravim kutom »nestane« i tako protivniku spriječi da bi vidio pravu dužinu oštrice.

pogledaj Migaki noževe

Suminigashi

Damast

Suminigashi ili damast izgled je od mramoriranih slojeva čelika. Ovaj izgled kovačima omogućuje igranje i stvaranje vizualnog spektakla.

O damastu govorimo kada se oko tvrde jezgre prepliće više od dva sloja mekšeg čelika. Izraz Suminigashi potječe iz umjetnosti bojenja papira. Kod ove se tehnike kapi uljanih boja kapaju na vodenu površinu i time se stvara isprepleten i valovit višeslojan uzorak koji se nakon toga otisne na papir.

Sam damast nema praktično značenje, osim što ljepši izgled noža digne njegovu vrijednost. Damast je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih izgleda kod japanskih noževa.

S obzirom na tok slojeva i na njihov broj, prije svega, s obzirom na izgled ovakvog uzorka i asocijacije u prirodi koje nam se pojave u mislima kad ih pogledamo, mnogo proizvođača ima svoja imena poput »amatsubu« što znači kapi kiše.

Ovaj se izgled razlikuje od kovačnice do kovačnice, pronaći možemo valovite uzorke, uzorke u obliku spirale ili okrugle. Osobito je zanimljivo da se kovači igraju slojevima različitih materijala  da bi dobili uzorak duge poput npr. ovoga u kolekciji noževa Rainbow Damascus mojstra Saji-ja.

pogledaj Damast noževe

Nashiji

➨ Matirana površina oštrice

Nashiji doslovce znači »koža kruške«, radi se, naime, o ne previše gruboj, matiranoj površini na kojoj ima gornji rub oštrice nježnu teksturu koja ne pridonosi samo estetskoj vrijednosti, već i praktičnoj, jer smanjuje lijepljenje namirnica te omogućuje dobro prianjanje pri »pinch gripu«.

Nashiji izgled izrađen je teksturiranim valjcima. Može biti nježan i suptilan poput ovog pri Yuki nožih iz kovačije Kato ili kombiniran s dubljim jamicama poput ovog pri Ginsanko liniji iz kovačije Harukaze

pogledaj Nashiji noževe

Kasumi

➨ Matirana površina na prijelazu između tvrdog i mekšeg čelika


Kasumi znači mističan, pri tome se misli na matiranu crtu koja se proteže uzduž oštrice te je granica između mekšeg sloja čelika i tvrde jezgre.

Iako se Kasumi često pojavljuje kod dvostrano brušenih noževa, značajan je, prije svega, za jednostrano brušene noževe, najčešće Yanagibe.

pogledaj noževe s Kasumi linijom

 

Nož je u biti jednostavan pribor, ali japanske nam oštrice, zbog specifičnog izgleda, pripovijedaju jedinstvenu priču koja je prepuna povijesnih, kulturnih i antropoloških elemenata. Već sam izgled oštrice nam može reći puno o kulturnoj povijesti Japana te o pristupu k obrti odnosno o prepletanju obrti i umjetnosti, a prije svega, o odanosti japanskih kovačkih majstora. Odanost tradiciji, kvaliteti, jedinstvenosti te neprestanom napretku.

Nož nije samo pribor, već je istovremeno i predmet koji sadrži jak povijesni i kulturni element. Lijepo je znati odakle potječe pribor koji svakodnevno držimo u ruci, zar ne?

← Starija objava Novija objava →