Japanski kovači: YU KUROSAKI

Yu Kurosaki je u svijetu japanskih noževa vrlo prepoznatljivo ime. Posjetite li ga u njegovoj radionici, prvo što ćete primijetiti jest njegov osmjeh, nakon toga pažljivo odabrana odjeća i trendovska frizura. Na strateškim mjestima oko radnih mjesta raspoređene su gumene rukavice radi čega je Kurosaki u kovačkim krugovima u šali poznat kao »kovač čistih ruku«.

Yu Kurosaki 1

Klasično školovanje napustio je sa šesnaest godina i nakon godinu dana traženja pronašao svoje mjesto kao pripravnik kod kovača Hiroshiju Katuju i Katsushigeu Anryuju u udruženju Takefu Knife Village u Echizenu. Svoj prvi nož izradio je sa 23 godine kao pripravnik u kovačnici Kanehiro 2002. godine, a zatim je brzo napredovao zbog iznimnog talenta i želje za znanjem. Danas su njegovi noževi omiljeni kako među kolekcionarima tako i među profesionalnim chefovima i kuharskim amaterima.

Od 2009. do 2013. godine privukao je pozornost na sebe i svoj rad na brojnim izložbama diljem Japana (Seki, Sakura i Matsumoto Knife Show), nakon toga su o njemu bile objavljene reportaže u specijaliziranim revijama (Knife Magazine i u reviji za lovce Kemonomichi).

Yu Kurosaki 2

2014. godine je, nakon dvanaest godina naukovanja, osnovao vlastitu kovačnicu koja se je već na prvi pogled razlikovala od ostalih po tome što je dizajnirao precizno, organizirano i moderno. Svaka stvar ima svoje mjesto tako da se i nakon deset i više godina na površinama nisu nakupile čađa i željezne strugotine tipične za starije radionice. Otvaranjem vlastite moderne tvrtke počeo je, u nadolazećim godinama, slati pozivnice po cijelom svijetu za promocije kovanja i brušenja noževa, dok je njegov lik krasio mnogobrojne naslovne stranice publikacija o noževima.

Osim u osobnom izgledu, ljubav prema modernom dizajnu i ljepoti ogleda se i u minimalizmu radionice, brzom automobilu i – što je najvažnije – u njegovim proizvodima koji se prodaju pod prepoznatljivom robnom markom Kurosaki Knives. Njegovi su noževi iznimno uravnoteženi, vitki, tanki i lagani. Savršen dizajn oštrice, završen s otiscima kapljica, vodoravnim crtama i drugim grafičkim elementima Kurosakijev su zaštitni znak. Sasvim je jasno da Kurosaki pri izradi noževa jednaku vrijednost pripisuje upotrebljivosti (nož je prvenstveno alat) i estetici konačnog proizvoda.

Je najmlajši kovač, ki mu je združenje Takefu Knife Village Association podelilo naziv Master Nokaji. Njegovi samozavestni gibi in način dela konkurirajo starejšim kolegom, s svojo energijo in neustrašno željo po inovacijah pa navdihuje mlajše generacije kovačev. 

Kurosaki je najmlađi kovač kojemu je udruženje Takefu Knife Village Association dodijelilo naziv Master Nokaji. Njegove samouvjerene kretnje i način rada konkuriraju starijim kolegama, a svojom energijom i neustrašivom željom za inovacijama nadahnjuje mlađe generacije kovača. 

Kratak intervju sa majstorom Yujem Kurosakijem:

Predstavite se.
Zovem se Yu Kurosaki, kovač noževa, imam 40 godina. Kao kovač radim već od svoje 22. godine, moj je učitelj bio majstor Hiroshi Kato… 

Najomiljeniji nož?
Najomiljeniji nož … teška odluka. Bilo koji od čelika Aogami Super i Aogami 2.

pogledaj Yu Kurosaki kolekciju noževa

Yu Kurosaki 3
Yu Kurosaki 4
Yu Kurosaki 5
Yu Kurosaki 6
Yu Kurosaki 7

← Starija objava Novija objava →