Vodobrusno kamenje - što, zašto i kako?

Nož može biti jako kvalitetan, ali ako ne vodimo računa o oštrici, prije ili kasnije nož će postati tup. Što učiniti: 1. posjetiti tečaj brušenja ili 2. redovito brusiti nož kod kuće. Ako se odlučimo za drugu varijantu, trebat će nam odgovarajuće brusno kamenje i ostala pomagala.

Japansko vodobrusno kamenje se sastoji od abrazivnih dijelova koji su slijepljeni pomoću umjetnih masa. Vezivo ima velik utjecaj na način brušenja i na trošenje kamena. Prilikom odabira kamena, moramo točno znati što želimo i kako često ćemo brusiti, jer nam je na raspolaganju različito kamenje koje se međusobno razlikuje po gruboći površine, po načinu brušenja i po trošenju. Svaki je kamen označen brojem koji određuje njegovu granulaciju (gruboću). Pravilo je vrlo jednostavno, što je veći broj, to je finiji kamen.

Za osnovno brušenje nam trebaju barem dvije različite granulacije. Ako budemo željeli sami popravljati oštećenja i slomljene vrhove, morat ćemo našu kolekciju kamenja raširiti i dopuniti.

Budući da su na raspolaganju različiti tipovi kamenja i različite granulacije, smo za vas pripremili kratak vodič koji će vam pomoći pri odabiru dodataka za brušenje.

Naniwa vodobrusno kamenje OstarRub

Koja je granulacija prava za mene?

1000 / oštrica ostane nazupčana što je dobro za mesarske noževe i rezanje mesa

2000 / idealan kamen za sve koji žele samo jedan brusni kamen i koji redovito bruse svoje noževe

3000 – 6000 / dobit ćemo vrlo gladak rub koji još uvijek ima »ugriz« za sjeckanje povrća

8000+ / kamenje od 8000 dalje ostavlja vrlo gladak rub koji neće povrijediti stanice hrane, zato je prikladno za sirovu ribu (sashimi) i meso. Odlično je također i za fin rub na britvi.

Pogledajte si našu ponudu vodobrusnog kamenja ovdje.

Proces brušenja

Grubo brušenje

Grubo brušenje dolazi u obzir kod popravka većih oštećenja. Želite li popraviti oštećene oštrice ili odlomljene vrhove, počnite brusiti kamenom granulacije 220. Za uvodno brušenje izrazito tupog noža, bit će najbolji kamen granulacije 400.

Brušenje

Ako noževe redovito održavate i ako nisu oštećeni, uzmite za početak kamen granulacije od 800 do 2000. Za osnovno brušenje je najbolji kamen granulacije 1000.

Poliranje

Kamenje granulacije iznad 3000 primjerno je za završetak brušenja i odstranjivanje igle. Granulaciju prilagođavamo s obzirom na tip noža i njegovu namjenu. Želite li stvarno nešto savršeno, uzmite u ruke kamen visoke granulacije 10000 ili 12000. Ovo je kamenje izvrsno za vlasnike britvi i alata za precizne radove.

Odstranjivanje igle

Na kraju vam savjetujemo upotrebu kože za poliranje. Kože za poliranje slično kao i kamenje imaju različito grube površine. S obzirom na željeni rezultat izaberemo kožu za završno poliranje. To je posebno važno kod preciznog završnog poliranja tankih japanskih oštrica i različitih tipova britvi. Za osnovno poliranje bit će dovoljan kožnati pojas s jedne strane pričvršćen na drvenu letvicu. Ako želimo još bolji rezultat, možemo nanijeti različite paste za poliranje. Najpoznatija je zelena pasta Koyo koju upotrebljavaju u svim japanskim kovačnicama.

 

Image 1
Image 2

Pomagala za brušenje

Brusni štapovi

Brusni štapovi odnosno »štrajheri« najjednostavnija su pomagala za brzi popravak i za održavanje oštrine kod kuhinjskog noža. Odabir brusnog štapa ovisan je od tipa čelika i njegove tvrdoće. Za evropske kuhinjske noževe od mekšeg čelika preporučujemo vrlo fine brusne štapove, a za bolje noževe od tvrđeg čelika  uzmite brusne štapove s dijamantnom ili keramičkom prevlakom. Za domaću upotrebu bit će sasvim dobar jeftiniji, fin, keramički štap. Brusni štapovi nisu za brušenje, već samo za ravnanje oštrice. Pravi rezultat dobit ćemo samo upotrebom brusnog kamena.

SharpEdge kamenje

Kombinirano i jednostrano kamenje naše robne marke SharpEdge namijenjeno je svima koji tražite ugodnu cijenu, ali ujedno i iznimno kvalitetan kamen za povremeno brušenje.

Naniwa kamenje

Naniwa je japanska tvrtka specijalizirana za proizvodnju brusnog kamenja i ostalih pomagala za brušenje. Mi imamo nekoliko serija njihovog kamenja (Professional, Sharpening, Super i Traditional) te ih već godinama upotrebljavamo. Kamenje Naniwa brzo brusi, srednje je tvrdo ili tvrdo (ovisno od serije) i vrlo polako se troši. Serija Traditional je primjerna za jednostrano brušene noževe, dok je Super Stone za dvostrano brušene. Professional Stone je Naniwina marka za vodobrusno kamenje najviše kvalitete. Kamenje je tvrđe i manje se troši. U usporedbi s ostalim kamenjem Professional kamenje vrlo brzo brusi, zato što je povezano magnezijevom strukturom koja zadržava više brusnih djelića na površini od ostalog kamenja. Kamenje Naniwa je odlično za profesionalnu i ozbiljnu amatersku upotrebu.

Image 1
Image 2

Suehiro kamenje

Proizvođač brusnog kamenja Suehiro ima dvije robne marke – Suehiro i Cerax. Obje možemo upotrebljavati za brušenje svih vrsta noževa, jer spadaju u srednje tvrdo kamenje koje, dok brusimo, stvara pastu. To znači da se na površini stvaraju svježa abrazivna zrna i zbog toga kamen vrlo brzo brusi, ali se zbog te paste i brže troši, zato ćemo ga morati češće ravnati. Ovim kamenjem možemo brusiti bilo koji čelik, odlično je za jednostrano i dvostrano brušene noževe.

Dijamantno kamenje

Dijamantni brusači su primjerni za početak brušenja, zato jer su vrlo abrazivni i brzo troše materijal, dok se oni ne troše i ne tanje te ostaju potpuno ravni. Zbog ovih karakteristika su odlični za ravnanje ostalog kamenja više granulacije. Dijamantna ploča Atoma 140 je još najbolja za ravnanje.

Ravnanje kamenja

Vodobrusno kamenje također moramo održavati i njegovati, jer se redovitom upotrebom neravnomjerno troši i tanji, zato ga moramo obvezno ravnati. Za ravnanje možemo upotrijebiti kamen niže granulacije, posebno ravnalo za kamenje ili dijamantne brusače grube granulacije.

Razlika između dijamantnog i keramičkog brusnog kamenja?

Na tržištu je danas puno različitih vrsta brusnog kamenja koje se međusobno razlikuje po dimenziji i kvaliteti vezivnog materijala. Kamen ćemo izabrati s obzirom na to kako često brusimo nož i za što taj nož upotrebljavamo. Osim keramičkog i prirodnog postoji još i dijamantno kamenje. Brzo djeluje ali na površini ostavlja dublje ogrebotine i veću iglu na rubu oštrice, zato nije primjerno za završetak brušenja. Za brušenje jednostranih noževa ne preporučujemo dijamante, jer brusimo veću površinu i kasnije je teško odstraniti ogrebotine. Dijamantno kamenje preporučujemo, prije svega, za grubo brušenje i popravak zašiljenog vrha noža te za ravnanje kamenja. Pomoću keramičkog kamenja postižemo ravnomjeran i gladak rub. Birati možemo između više granulacija, ali će se upotrebom brže potrošiti i trebat će više njege (ravnanje).

 

← Starija objava Novija objava →