Japanski kovači: SHIGEKI TANAKA

Kovač Shigeki Tanaka

Shigeki Tanaka pripada mlađoj generaciji japanskih kovača. Poznat je po dobrim čelicima i tradicionalnom japanskom kovanju (tzv. »free forging« metodi). Njegovi su noževi od oštrice do drške izrađeni ručno u njegovoj kovačnici u japanskom mjestu Miki.

Radi se o vještom obrtniku koji se može pohvaliti svojim kreativnim oblikovanjem i nevjerojatnim majstorskim radom. Poznat je, prije svega, po obradi klasičnih japanskih čelika s damastom. Radi izvrsnih vještina kovanja i radikalnih zahvata u tradicionalne oblike je jedan od najpoznatijih japanskih kovača.

Njegov je kovački put počeo u mjestu Takefu (danas Echizen u prefekturi Fukui). Tamo su vrlo brzo otkrili njegov talent za obradu materijala i smisao za oblikovanje. Nakon tri godine osposobljavanja se je 1999. godine pridružio obiteljskoj tvornici u mjestu Miki i počeo izrađivati kuhinjske noževe.

 

Image 1
Image 2

Tanaka je već četvrta generacija kovača. Njegova se obitelj bavi kovačkim zanatom već od razdoblja Meiji, no do nedavno su bili specijalizirani za izradu srpova. Kad je interes za srpove počeo padati, su se u kovačnici Tanaka polako preusmjerili u izradu noževa. Nakon očeve smrti je mlad Shigeki preuzeo vođenje kovačnice i cijelu proizvodnju posvetio ručnoj izradi kovanih kuhinjskih noževa te se brzo popeo na sam vrh među japanskim kovačima. Znanje, koje se je u obitelji prenosilo iz generacije u generaciju, je pomoću svog talenta i oštrog oka za detalje samo još nadogradio. Danas ima u svojoj kovačnici četiri zaposlena majstora, a njegovi su noževi poznati diljem svijeta.

 Image 1

Naša kolekcija Tanakinih majstorija sadrži Santoku Blue Steel 2 sa 17 slojnim damast uzorkom – oštrina i kvaliteta sežu u sam vrh naših najdražih noževa. Ispostaviti moramo također i njegove jednostrano brušene noževe Silver Steel koji su namijenjeni ozbiljnim suši majstorima te Blue Steel 2 debu – prekrasan kolekcionarski komad!

Ovdje možete pogledati cijelu našu kolekciju njegovih noževa.

Foto: Mitja Kobal

← Starija objava Novija objava →