Japanski kovači: YOSHIDA HAMONO

Yoshida Hamono je obiteljsko poduzeće s dugom tradicijom obrađivanja čelika i samurajskih katana. U posljednje vrijeme su svoje tradicionalno kovačko znanje prenijeli na obradu modernih i rijetkih prašnih čelika – njihov najdraži čelik je ZDP-189 po kojem su poznati u cijelom svijetu.

Kovačnica Yoshida Hamono se nalazi u malom mjestu Saga na jugu Japana. Područje je vrlo ruralno zato u kovačnici izrađuju još i ručno kovani poljodjelski alat. Želja za tehnološkim napretkom je uvjetovala da se je dio kovačnice usmjerio samo u kovanje kuhinjskih noževa od čelika kao što su VG-10, ZA-18, Ginsanko, već prije spomenutog, ZDP-189 čelika po kojem su poznati.

 Image 1

Image 2
Image 1
Image 2

Povijest kovačnice Yoshida Hamono počinje sa Seiji Yoshidom koji je prije 2. svjetskog rata počeo kao naučnik kovati kod prestižnog majstora kovanja japanskih mačeva – Hideyoshi Mutu. Kasnije je kovanje učio kod Kensaku Motomuri, proizvođaču vojničkih mačeva za japansku vojsku. 1943. godine je Seiji primio časno priznanje za novog kovača na priznatoj izložbi japanskih mačeva (Japanese Sword Exhibition) i to ga je još dodatno motiviralo za učenje i napredak. Uskoro je ustanovio svoje poduzeće Yoshida Knife Factory koje je bilo najbolje na otoku Kyushu te je temelj današnje kovačnice Yoshida Knife Co., Ltd. Seiji je proučavanjem tradicionalnih vještina kovanja i teorije tehnike kovanja te obrade materijala postavio temelje za današnje istraživanje i izrade noževa od ZDP-189 čelika.

ZDP-189 čelik

Čelik ZDP-189 je prašni čelik poznat po tome da ga je teško obrađivati i po zahtjevnom posebnom postupku termičke obrade. Zbog toga je izrada takvog noža kompleksna i skupa pa je malo kovačnica prihvatilo taj izazov. Glavna prednost ovog čelika je da se može kaliti do visokog stupnja HRC (do 67) radi čega će oštrica vrlo dugo ostati iznimno oštra. Nož od ovog čelika bit će sigurno prvi odabir profesionalnih kuhara s pomalo kaotičnim radnim vremenom, ali i domaćih kuharskih majstora. Radi svega toga su noževi od prašnog čelika izvanredno rijetki, egzaktno napravljeni odnosno crème de la crème kuhinjske opreme.

ZDP-189 se proizvodi u čeličani Hitachi. Izrađivači noževa od ovog čelika su se neprestano suočavali s izazovima, učenjem na greškama i mnogobrojnim ponovnim pokušajima. Trebale su proći godine i godine razvoja inovativnih tehnika i postupaka te usavršavanje obrade ovog zahtjevnog čelika kod Yoshide Hamono da su ZDP noževi postali to što su danas –sinonim za najvišu kvalitetu, iznimnu oštrinu i nevjerojatnu tvrdoću.

 Image 1

Kovačnicu Yoshida Hamono i glavnog kovača Osamo Hamono (na fotografijah) smo već nekoliko puta posjetili i svaki put naučili nešto novo o proizvodnji i obradi kuhinjskih noževa. Zato smo međusobno izgradili dublji odnos i zajedno oblikovali naš prvi nož ZDP-189 Bunku Black. Bunka Black je baš to što smo dugo tražili: tradicionalni, ručno kovan japanski nož, otporan na hrđanje, čija oštrina neće popustiti pod teškim zadaćama profesionalnih i domaćih kuhara.

Naša se kolekcija Yoshidinih noževa svake godine poveća za nekoliko zanimljiv primjeraka.

Foto: Mitja Kobal

← Starija objava Novija objava →