SANTOKU

Otkrijte nož triju vrlina i zašto je nezamjenjiv alat u kuhinji!

Što je santoku nož?

Santoku noževi su noževi koji se najčešće koriste u japanskim domaćim kuhinjama, no posljednjih su godina osvojili preostali dio svijeta i prodrli u profesionalna radna okruženja. To nije slučajnost jer su to izvrsni, svestrani noževi koji se mogu koristiti za razne zadatke. S obzirom na njegovu veličinu Santoku se smjestio između manjih petty noževa za sitne zadatke i dužih gyuto i slicer noževa. Svojom dužinom i širinom nudi najbolje iz svih svjetova i predstavlja jedinstven ulazak u svijet japanskih kuhinjskih noževa!

Pogledaj sve Santoku noževe

višenamjenski kuhinjski nož

OBLIK I VELIČINA SANTOKU NOŽA

Dužina kuhinjskog noža santoku prikladna je za različite korisnike, jer se obično kreće od 150 mm do 180 mm. Time ispunjava prazninu između manjih noževa za guljenje i većih višenamjenskih kuhinjskih noževa i noževa za rezanje mesa.

U usporedbi s prosječnim zapadnjačkim kuhinjskim nožem, santoku nož ima ravniji trbuh i širi profil. U praksi to znači prednost kod pripreme povrća, kod koje se najčešće koristi tehnika sjeckanja naprijed-dolje na dasci za rezanje.

Njegov široki profil blago se zakrivljuje prema vršku, dajući mu karakterističan,prema dolje okrenuti oblik vrška sheepfoot. Okrenutog prema dolje. Za ovaj je oblik karakterističan okrugli, manje istaknuti vršak oštrice, idealan za precizan rad i kompleksne rezove.

TRI RAZLIČITA DIJELA SANTOKU NOŽA

Oštrica noža podijeljena je na tri različita dijela, što santoku nožu omogućuje da doista pokaže svoju svestranost pri svakom rezu.

VRŠAK, dizajniran za složen rad, omogućuje preciznost i spretnost pri rezanju, rezanju na kockice i finom sjeckanju.

➝ Izuzetna oštrina REZNOG RUBA omogućuje izvođenje širokog spektra zadataka rezanja, a reže nježno i precizno kroz različite sastojke bez primjene velike sile.

➝ A na dnu noža jaka PETA preuzima središnju ulogu u rješavanju težih zadataka.

NOŽ TRIJU VRLINA

ŠTO ZNAČI SANTOKU?

Jeste li znali da riječ santoku 三徳包丁 na japanskom znači "nož triju vrlina"? No, ne postoji jasan konsenzus o tome koje su to vrline.

Riječ san znači tri.

Neki misle da su prednosti noža što se njime mogu obrađivati ​​tri vrste namirnica: povrće, riba i meso.

Drugo tumačenje kaže da se broj tri odnosi na tri različita dijela noža - vršak, rezni rub i petu noža, koji su prikladni za različite zadatke rezanja.

Prema trećoj teoriji, tri vrline santoku noža su različite tehnike rezanja: rezanje na tanke kriške, fino sjeckanje i rezanje.

Priprema povrća fokus je santoku noža, ali svestranost noža proteže se i na druge sastojke – ljubitelji mesa cijenit će preciznost i okretnost oštrice.

Santoku možda nema dodatnu dužinu poput većih noževa, ali to svakako nadoknađuje svojom agilnošću, koja omogućuje čiste i precizne rezove manjih komada mesa.

SANTOKU: "SAN" ZNAČI "TRI"

NOŽ TRIJU VRLINA

→ 3 sastojka: meso, riba, povrće

→ 3 zadatka: rezanje, sjeckanje, usitnjavanje

→ 3 različita dijela noža: vršak, rezni rub, peta

RAZLIKA IZMEĐU WA I YO DRŠKI

DRŠKE

Postoje dvije vrste drški koje možete birati - 'wa' i 'yo' drške.

Tradicionalno je santoku nož opremljen ovalnom japanskom 'wa' drvenom drškom, izrađenom od magnolije, ali česte su i druge vrste drva kao što su palisander, orah, wenge, trešnja ili pakka. Japanske drške su lakše i zahvaljujući materijalu pružaju vrlo čvrst zahvat. Dodatna prednost je što ih je vrlo lako zamijeniti.

Dakle, ako se istroše ili želite osvježiti izgled noža, vrlo jednostavno ćete ih zamijeniti!

Za one koji traže više domaćeg osjećaja u ruci, popularna verzija je zapadnjački stil 'yo' drški koji su česti kod santoku noževa. Ove su drške čvršće, nešto teže i dobro uravnotežene, ali ih je teže zamijeniti.

IZRADA SANTOKU NOŽEVA: POGLEDAJMO POSTUPAK DETALJNIJE

KAKO SE IZRAĐUJU SANTOKU NOŽEVI?

Japanski se kovači koriste različitim tehnikama laminiranja kako bi svoje noževe učinili izdržljivijima. Laminacija je proces "umetanja" osnovnog sloja visokougljičnog čelika između slojeva mekšeg i vrlo često na koroziju otpornijeg čelika. To jača strukturu oštrice i poboljšava njezinu otpornost na udarce i druge vanjske čimbenike poput hrđanja.

Santoku noževi obično su laminirani metodom san-mai (što znači "tri sloja"), gdje je tvrda jezgra noža omotana u najmanje dva sloja mekšeg čelika. Postupak laminacije također je dio procesa u kojem kovači imaju priliku dodati svoj osobni pečat konačnom izgledu noževa.

Laminacija omogućuje kovačima korištenje složenih tehnika završne obrade za stvaranje složenih damaščanskih uzoraka ili završnu obradu vanjskih slojeva do sjajnog izgleda poliranjem (migaki), s druge strane poneki ostavljaju neke od vanjskih slojeva neobrađene, stvarajući sirovi, rustikalni izgled koji se naziva kuro-uchi. Obično se radi o vizualnim karakteristikama koje doprinose privlačnosti noža, iako neke vrste završne obrade imaju i funkcionalnu upotrebu, kao što je izgled tsuchime.

Neki francuski/njemački noževi često imaju udubljenja koja olakšavaju rezanje, jer udubljenja (dimples) sa zračnim džepićima osiguravaju manje trenja između oštrice i hrane. Japanski kovači postižu sličan učinak ručno izrađenom tsuchime završnom obradom, koja se stvara posebnim nastavcima na čekićima.

Santoku noževi su dvostruko brušeni, ravnog profila (koji se naziva i V-oblik) koji se može izuzetno oštro naoštriti i pruža izvrsnu ravnotežu između lakoće rezanja i čvrstoće oštrice. Neki santoku noževi mogu imati također konkavni profil koji se može još tanje naoštriti i daje još finiju i dugotrajniju oštrinu.

PROČITAJTE NEŠTO VIŠE O PROCESU IZRADE NOŽEVA

UPOTREBA

ZA ŠTO UPOTREBLJAVAMO SANTOKU NOŽ?

➝ svestrana priprema hrane
➝ sjeckanje
➝ rezanje povrća na kocke
➝ rezanje ribe i mesa

Santoku je višenamjenski kuhinjski nož jer se može koristiti za većinu zadataka rezanja. Zbog široke i ravne oštrice nešto je više naglašena priprema povrća. Ljubiteljima mesa nedostajat će malo dužine za veće komade mesa - za takve namjene postoje i veće verzije santoku noževa (iako vrlo rijetke) s dužinom oštrice do 240 mm!

POGLEDAJTE NAŠU KOLEKCIJU SANTOKU NOŽEVA

KOJE SU PREDNOSTI SANTOKU NOŽEVA?

Prednosti santoku noževa su njihova svestranost, učinkovitost i preciznost. Njegova veličina i oblik omogućuju da se koristi za nekoliko različitih zadataka, što znači da se može koristiti kao osnovni nož koji će moći samostalno ispuniti većinu vaših potreba za rezanjem.

NJEGA NOŽEVA

KAKO ODRŽAVATI SANTOKU NOŽ?

✔️ Ručno pranje toplom vodom i sušenje suhom krpom. 
✔️ Za brušenje se koristi vodobrusno kamenje, a štapovi za ravnanje i popravljanje oštrine tijekom korištenja.
✔️ Pohranjena oštrica mora biti uvijek zaštićena da ne dođe u kontakt s ostalim kuhinjskim priborom.
✔️ Upotreba drvene, plastične ili gumene kuhinjske daske.

Visokokvalitetni santoku noževi obično se izrađuju od visokougljičnog čelika, koji je vrlo tvrd, stoga i lomljiviji. To znači da su manje otporni na udarce i mogu se slomiti ako se ne koriste uz pravilno održavanjei tehniku. Kako bi se to izbjeglo, oštricom se ne smije strugati po kuhinjskoj dasci, a pogotovo ne rezati kosti - to je zadatak za specijalizirane, snažne noževe poput debe ili sjekire za meso.

POGLEDAJTE NAŠ VODIČ ZA ODRŽAVANJE

OŠTRENJE SANTOKU NOŽEVA

Kao i svaki drugi nož, tako će i santoku s vremenom izgubiti oštrinu.

Ipak, gubitak oštrine na santoku noževima ne bi vas trebao plašiti, jer je zbog plosnatog oblika oštrice nož vrlo jednostavno naoštriti! Uz odgovarajuće brusno kamenje i malo vježbe, vratit ćete svoju oštricu na izvornu oštrinu za nekoliko minuta!

Ako niste oduševljeni oštrenjem noževa, budite bez brige! Iskusni brusitelji mogu riješiti ovaj zadatak umjesto vas. Preporučujemo da svoj nož donesete k nama na oštrenje ili se koristite našom uslugom slanja noževa na oštrenje pod nazivom KnifeSOS.

KNIFESOS: Život je prekratak za tupe noževe

Upotreba

Kome je santoku nož namijenjen?

Korisnicima prilagođen dizajn oštrice i iznimna svestranost čine santoku nož izvrsnim izborom za profesionalne i domače kuhare.

Njegova popularnost posebno dolazi do izražaja među onima koji su fascinirani azijskim kulinarskim tehnikama i jelima koja zahtijevaju mnogo sitnog sjeckanja povrća. No, ovaj je dizajn raširen i u zapadnjačkim kuhinjama, što svjedoči o njegovoj praktičnosti i učinkovitosti.

Kraća dužina santoku noža idealan je izbor za manje, moderne kuhinjske prostore u koje se ne mogu smjestiti veće daske za rezanje potrebne za korištenje dužih noževa. Lakoća santoku noža prikladna je za one s manjim rukama i početnike u kuhinji koji se možda neće osjećati potpuno samopouzdano koristeći se dužim oštricama. Njegova savladiva dužina pruža udobnost i kontrolu te savršenu ravnotežu između oštrice i drške.

KVIZ

Ako želite odabrati jedan od naših santoku noževa, pogledajte kolekciju noževa santoku ili riješite kratki kviz te provjerite ne odgovara li vam možda neki drugi dizajn oštrice!

Riješite kviz i saznajte koji je nož pravi za vas!

U dvoje je ljepše!

Trebam li još neke noževe osim Santoku noža?

Santoku nož dostiže svoj puni potencijal u kombinaciji s malim petty nožem. Dok santoku nož briljira u raznim zadacima rezanja i sjeckanja na kuhinjskoj dasci, petty nož je koristan kada je potreban sofisticiraniji i precizniji rad. Poznati i kao noževi za obrezivanje, ovi manji noževi lako rješavaju složene zadatke poput guljenja i pripreme voća koji bi mogli biti previše zahtjevni za veće noževe.

Bez obzira na to jeste li iskusni kulinarski entuzijast ili tek započinjete svoje putovanje u svijet kuhanja, ovaj moćni par obvezan je dio svake dobro opremljene kuhinje.

Istražite naše setove noževa, koji vam nude santoku i petty nož, tako ćete uvijek imati pravu opremu pri ruci za svaki kulinarski izazov koji vas čeka.

Pogledaj setove noževa [santoku + petty]

Otkrijte našu kolekciju japanskih noževa Santoku

Tražite li pouzdan i svestran nož koji će s lakoćom obaviti razne zadatke rezanja, Santoku nož je izvrsna investicija! To je utjelovljenje vrhunske izrade i preciznosti tradicionalnog japanskog kovačkog zanata.

Santoku je posebno popularan među kuharima početnicima, koji će cijeniti osjećaj ravnoteže i udoban zahvat koji im omogućuje brzo upoznavanje s ovim osnovnim alatom za kuhanje. Njime se koriste i profesionalni kuhari, imajući ga pri ruci za brzo i precizno sjeckanje namirnica.

Kolekcija santoku noževa

Želite li još detaljnije upoznati svijet japanskih noževa?

→ Pogledajte naš blog o noževima, kovačima i oštrenju

OVDJE SMO ZA VAS

MADE IN JAPAN

Izbor najboljih japanskih kuhinjskih noževa i pomagala za brušenje.

BRZA DOSTAVA

Dostava GSL-om za 1 do 2 radna dana. Besplatna dostava za kupnju iznad 300 €.

POMOĆ PRI KUPNJI

Pišite na info@ostarrub.com ili nazovite +38631633125 za pomoć pri kupnji!

SERVIS BRUŠENJA

Brzi servis brušenja svih vrsta oštrica poštom!